SGTiR to uczelnia, która powstała z połączenia Wyższej Szkoły Turystyki i Rekreacji im. M. Orłowicza, Wyższej Szkoły Hotelarstwa Gastronomii i Turystyki w Warszawie oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi. W systemie stacjonarnym i niestacjonarnym kształci przyszłych licencjatów i magistrów w zakresie turystyki i rekreacji (do ich dyspozycji oddano rozmaite specjalności, w tym: hotelarstwo i gastronomia, dietetyka dla osób aktywnych fizycznie, marketing i zarządzanie, programowanie i organizacja turystyki). Nauczanie odbywa się też na studiach podyplomowych (Dietetyka w żywieniu zbiorowym, Towaroznawcza ocena żywności w przetwórstwie, pakowaniu, składowaniu i obrocie). Dodatkową formą kształcenia są rozmaite kursy i szkolenia (np. sportowe, językowe – Business English i Wirtschaftsdeutsch). Szkoła współorganizuje też Akademickie Targi Pracy Jobbing. Uczelnia dysponuje biblioteką, Biurem Karier, a ponadto organizuje letnie i zimowe obozy w Ogonkach (na Mazurach) i Tyliczu (w Beskidach). Najambitniejsi mogą włączyć się w pracę samorządu studenckiego SGTiR lub odbyć praktyki zagraniczne, m.in. na Majorce i Ibizie.